A redőny részei és felépítése

A redőny az az egyik legkomplexebb árnyékoló, melyet már az ókori rómaiak is használtak. Az árnyékolástechnika piacából egy elég nagy szeletet tesz ki, melynek oka nem véletlen, hiszen jó szigetelő, sötétítő. A redőny első ránézésre egy egyszerű szerkezet, de ha jobban szemügyre vesszük, akkor láthatjuk, hogy minden elemnek fontos szerepe van a redőny felépítésében.

Tapasztalhatjuk, hogy minél inkább megyünk előre az időben, annál komplexebb, több részből álló szerkezeteket kapunk. Jellemző ez főként az elektronikára és az autoiparra, de ez az árnyékolástechnikában sincs máshogy. Ezen cikkünkben részletesen felsoroljuk a redőny részeit, de éppen csak annyira, hogy a laikusok is tiszta képet kapjanak a redőny egyes részeiről és funkcióiról.

A redőny részeire bontva

A redőnytok

vakolható (belső) és külső tokos redőnytokok

A redőnytok lehet vakolható azaz belső tokos, melyet szinte minden esetben a ház kialakítása előtt tervezne és azt jelenti, hogy helyet hagynak a redőnytoknak a falban, ezáltal a redőnytok kevesebb külső tényezőnek van kitéve, így pl. nincs kockázata annak, hogy egy jégeső tönkreteszi. A külső tokos redőnytokok a ház falának külsején helyezkednek el. Ez a gyakoribb, mivel ebben az esetben a redőny bármikor felkerülhet a nyílászáróra. Hozzáférni és szerelni ezt a redőnytokot könnyebb.

redőnytok méretek

A legkisebb redőnytok 13,5 cm x 13,5 cm méretű, de ebbe csak 120 cm ablakmagasságig fér bele a redőnyléc. A leggyakrabban használt redőnytok méret a 15 cm x 15 cm. Ha szúnyogháló is kerül a redőnytokba, vagy ajtóra készül a redőny, akkor 16,5 cm x 16,5 cm.

Vakolható redőnytok helyének kialakítása

A redőnytoknak fontos szerepe van a redőny felépítésében, szerkezetében. Amennyiben vakolható tokos redőnyt szeretnénk otthonunkra, abban az esetben célszerű lehet már az épület tervezésekor figyelembe venni azt, hogy az ablakok nyílásaiban a külső árnyékoló tokja és kapcsolódó szerkezete mekkora helyigénnyel rendelkezik.

Természetesen, a vakolható tokos redőny utólagos szerelése ugyanúgy megoldható, mint a külső tokos árnyékolóké, ám ilyenkor jelentős mértékű bontási munkával kell számolni

valkolható redőnytok méretek

Redőny tengely

A redőny tengely (vagy redőnycső) egy olyan alkatrész a redőnyszerkezetben, amelyre a redőny lécei, lamellái fel- vagy letekerhetőek. A tengely általában hosszú, henger alakú, és általában fém vagy műanyagból készül, de régebben jellemző volt a fa tengely gyártás is.

A redőny tengely általában a redőnytokban vagy a redőnydobozban helyezkedik el, és egy motor vagy kézi mechanizmus segítségével lehet vezérelni. Mérete ált. 40-44, 60 mm széles.

redőny tengely

Redőnylécek

Záróléc

A záróléc alapvetően a a redőny merevítéseére szolgál, felhúzáskor a funkciója a túlhúzás megakadályozása rejtett ütközők segítségével, leengedéskor az ablakpárkányhoz való ütközés zajának csillapítása.

redőny záróléc

Maxi redőnyléc

Maxi redőnyléc belső tokos redőnybe. A sztenderd méret, amit a legtöbb gyártó kínál 50-55 mm magas és 160 cm széles

mini redőnyléc

A mini redőnyléc általában külső tokos redőnybe való. A sztenderd méret, amit a legtöbb gyártó kínál 37 mm magas és maximum 150 cm széles

Redőny lefutó, redőny lefutó bevezető

A redőny lefutó redőnylécek, valamint a redőnytokban lévő rolós szúnyogháló lefutását segíti (a kombi redőnyök esetében). A redőny lefutó kefék pedig segítik a redőnylécek zajtalan fel- és lehúzását.A redőny lefutó bevezető a redőnyléceket vezeti akadásmentesen a lefutóba.

redőny lefutó kefével
redőny lefutó kefével

Redőny automata, süllyesztett redőny automata

A redőny automata arra szolgál, hogy amikor felhúzzuk a redőnyt a gurtnival vagy zsinórraé, akkor azok ne lógjanak feleslegesen, hanem az automata szedje össze a felesleges részt. A redőny leengedésekor az automata abban segít, hogy a redőnylécek ne zuhanjanak vissza azonnal, hanem szépen lassan lehessen leereszteni azokat. Egyébként a kifejezés szakmailag nem túl helytálló automata helyett inkább a gurtni csévélő kifejezést ajánlott használni.

A sima redőny automata és a süllyesztett redőny automata között a különbség annyi, hogy míg a redőny automata vagy cséve forgatható és igencsak feltűnő, addig a süllyesztett redőny automata a falba van elrejtve.

redőny automata
süllyesztett redőny automata
süllyesztett redőny automata

Redőny automata ár

A hagyományos redőny automata viszonylag olcsón beszerezhető, kb. 1.500-2.000 Ft környékén mozog, ha azonban mi a hagyományosnál esztétikusabb automatát akarunk, ami a lakás enteriőjébe is passzol, akkor 10.000 Ft-tal is számoljunk darabonként, itt inkább az esztétika miatt kell fizetnünk ennyit. A süllyesztett redőny automata kb. 4000 Ft körül mozog.

Redőny Gurtni

Ahhoz, hogy redőnyünket mozgatni tudjuk szükségünk van gurtnira vagy újonnan zsinórra. A gurtni az, amit használunk felhúzáskor, és a redőny félúton való rögzítésekor is. Mivel a gurtni egy olyan része a szerkezetnek, amit sűrűn használunk és folyamatos terhelésnek, súrlódásnak van kitéve, így nem csoda, hogy a leggyakrabban felbukkanó probléma a redőnyöknél a gurtni szakadás. Ha azonban rendeltetésszerűen használjuk, nem rángatjuk, nem húzzuk jobbra-balra, akkor a gurtni is hosszú életű lehet, mint a redőny többi része.

redőny gurtni

Redőny gurtni hossza

A régi típusú gurtni 5m hosszú és 22 mm széles (nagyobb ablakoknál és ajtóknál 6m hosszú), míg az új tipusú gurtni csak 4,5-5 m. Az utóbbi azért kevesebb, mert vékonyabb az anyaga és a tárcsára feltekerve kisebb lesz az átmérője.

Redőny gurtni bevezető

A redőny gurtni bevezetését biztosítja a redőnyszekrényből a lakótérbe. A gurtni bevezetők lehetnek fém görgős vagy műanyag görgős változatban. A bevezető megkönnyítik a redőny mozgatását és megvédenek a redőny gurtni sérüléseitől. Az ablakon belül helyezzük el ügyelve arra, hogy a gurtni a bevezető közepén legyen a redőny mozgatásakor is, így növelhető az élettartam.

redőny gurtni bevezető

Ezek lennének a redőny részei részletesen, reméljük választ adtunk minden felöltlő kérdésére. Ha nem, akkor ne habozzon írni nekünk az alábbi űrlapon.