Érdemes-e fa redőnyt vásárolni? 3 érv a klasszikus mellett.

Az 1800-as évek közepétől kezdve, majdnem a múlt század végéig, a faredőny volt a lakások fő külső árnyékolója. Ebben az időszakban a fa redőnyök házon való elhelyezése már alapvető építészeti elemként szerepelt az építkezéseknél, legalább annyira fontosnak tekintve, mint az ablakokat vagy az ajtókat. A faredőnyök elengedhetetlen részei lettek a vidéki házaknak, mind pedig a századfordulós, elegáns homlokzatú palotáknak.

fa-redony

Azonban a műanyag alapanyag terjedésével a fa egyre inkább háttérbe szorult számos területen. A fa redőnyöket megpróbálták kiszorítani az árnyékolók piacáról is, de sikertelenül, ugyanis bebizonyították, hogy még mindig fontos szerepet játszanak a 21. században is. A faredőnyök visszatérését olyan tulajdonságaiknak köszönhetik, amelyekben a szintetikus anyagok, mint a műanyag vagy az alumínium csak nehezen tudnak versenyezni.

A hagyományos faredőnyök továbbra is népszerűek maradtak az energiahatékonyság, a hőszigetelés és a tartósság terén. Akik szeretik a hagyományos stílust, és a természetes anyagokra helyezik a hangsúlyt, továbbra is a faredőnyöket választják, ami bizonyítja, hogy a múltból származó megoldásoknak helye van a modern árnyékolás világában is.

Érdemes-e régi fa redőnyünket új típusú redőnyre váltani?

Esztétika és színválaszték

Gondoljunk csak egy idősebb, hangulatos épületre vagy műemlékre, amelynek ablakait műanyag redőnyökkel szerelték fel. Valóban van olyan, amit semmi más nem helyettesíthet…

A faredőnyök valójában sokoldalúak, amikor az épület stílusához és színeihez való legjobb illeszkedést keressük. Ezek elérhetőek különböző színekben, kezdve a fehértől egészen a feketéig, közöttük népszerűek a meleg narancsos és barna árnyalatok. A fa redőnyök lehetőséget teremtenek a szép és harmonikus kialakításhoz, anélkül, hogy megkötnék a kezünket az épület megjelenésének szempontjából.

A szellőztetés hatékonyabb, mint a műanyag vagy alu redőnnyel

Az alumínium és műanyag redőnyök lécei szorosan egymásra illeszkednek, kevés helyet hagynak az apró rések között, így a levegő áramlása korlátozott. Ellenben, a fa redőny lécei felhúzás közben távolodnak el egymástól, így nagyobb távolság marad közöttük, amely lehetővé teszi a hatékonyabb szellőzést.

műanyag redőny
fa redőny

Tartósság és hőszigetelés

A fa redőnyök tartósság szempontjából sem maradnak el a modernebb változatoktól, mivel azok kiváló minőségű borovi fenyőből készülnek, ami garanciát jelent arra, hogy akár több generációt is kiszolgáljanak. Ez a fenyőfaj keményebb és sűrűbb szerkezetű, könnyebb vele dolgozni, mint a többi fenyőfajtával. A faredőnyök készítése során hasonló gondossággal járnak el, mint a fa nyílászárók esetében, tehát gondoskodnak a napfény és a csapadék elleni védelemről is. A festett, pácolt vagy lazúrozott faredőnyök esetében nem szükséges karbantartást végezni legalább 15-20 évig.

A faredőnyök hőszigetelő képesség tekintetében is megállják a helyüket, ezért ideális kiegészítői a korszerű nyílászáróknak. A fa talán az egyik legjobb természetes szigetelő, mely nyáron a forróság, télen a hideg ellen nyújt nagyfokú védelmet. Igaz konkrét adatokkal nem rendelkezünk arról, hogy mennyivel hatékonyabb a hőszigetelése a fa redőnyöknek a műanyaggal szemben, de általánosságban elmondható, hogy mivel azok természetes anyagból, míg a műanyag redőnyök szintetikus anyagból készülnek, így általánosságba véve a fa redőnyök hővédelme kiegyensúlyozottabb. A jó minőségű műanyag redőnyök is hatékony hőszigetelők lehetnek, de nem feltétlenül érik el a fa redőnyök szigetelési teljesítményét, mivel azok hőszigetelése nagyban függ a használt műanyag típusától és vastagságától.

A fa redőnyök hátrányai:

A fa redőnyöknek hátrányai is vannak természetesen és cikkünk nem lenne teljes, ha ezekre semmi hangsúlyt nem fektetnénk. Lássuk tehát, hogy mik a hátrányai.

Súly

Súlyra általában nehezebb, mint a szintetikus társai (akár 2x olyan nehéz is lehet). Ez a felhúzásban nem jelent manapság feltétlenül gondot, mivel a fa redőnyöket is el lehet már látni elektronikával, kapcsolókkal a manuális felhúzás elkerülése végett, ami napi többszöri felhúzás esetén kellemetlen lehet.

Helyigény

Fa redőny kizárólag belső tokos változatban kapható, ezért érdemes építkezés előtt megtervezni, hogy hova kerül. A helyigénye is viszonylag nagy, mivel lényegesen nagyobb átmérőre tekeredik fel, ezáltal nagyobb méretű tok szükséges hozzá mint a műanyag és az alumínium redőnyökhöz. A nagy helyigény miatt sok lakásban nincs elég hely a beszerelésére, ezért népszerűsödtek el a mai modern, nagyvárosi lakásokban a műanyag és alu redőnyök.

A fa redőny ára

A fa redőny ára nagymértékben változhat a méretüktől, a fa típusától, a kivitelezéstől és az egyéb kiegészítőktől függően. Az árak a régióban és a gyártótól is függenek. Általában elmondható, hogy a fa redőnyök magasabb árkategóriába tartoznak, mint a műanyag vagy alumínium változatok, mivel a fa egy drágább anyag, gyártása és kezelése is több munkát igényel. Ehhez az árhoz azonban általában hosszabb időtartam is párosul.

Az árak értelemszerűen eltérnek az egyszerű, egyszínű és a díszített, kézzel faragott vagy egyedi tervezésű változatok között. Emellett a redőnyök mérete is befolyásolja az árat, mivel nagyobb ablakok vagy ajtók esetén több faanyagra van szükség.

Általánosságban az egyszerű fa redőnyök ára négyzetméterenként és ablakonként számolható ki, és a fa típusától és a kivitelezéstől függően változik. Számos vállalkozástól kértünk árajánlatott cikkünk írásakor, és nem nagy meglepetésünkre, az árajánlatok nagyon különböznek. A skála 28.000-től 99.000 Ft-ig terjed, és az átlagár valahol 56.000 Ft környékén van 2023-ban négyzetméterenként! A színezés és a kiszállás természetesen feljebb is emelhetik az árakat, de a legmagasabb árajánlotak úgy kaptuk, hogy abban a színterezés, a kiszállás és beépítés is benne volt. Azt is meg kell jegyezni, hogy a 99.000 Ft-os árhoz tartozó redőnyszerkezet a legmagasabb minőségű acéltengelyt és acél vezetősínt tartalmazza, ennek a redőnynek a mechanikájával tehát biztosan nem lesz gondunk egy jó pár évtizedig.

Ajánlatos tehát a vásárlónak több gyártót vagy szaküzletet is megkeresni, hogy összehasonlítsa az árakat és megtalálja a számára legmegfelelőbb ajánlatot.

Kérdése van? Írjon nekünk!