Zsaluzia vagy redőny? Tudja meg melyik a jobb 4 perc alatt!

zsaluzia vagy redőny

A nagy kérdés, zsaluziát vagy redőnyt válasszunk?

A zsaluzia és a redőny, a két legnépszerűbb kültéri árnyékoló és bár hasonlóak, mégis akad némi különbség a kettő között.

Ha az a kérdése, hogy zsaluzia vagy redőny kerüljön az ingatlana nyílászáróira, a legjobb helyen jár. Alábbi cikkünkben a legfontosabb szempontokat szedtük össze azért, hogy pár perc alatt meghozhassa a megfelelő döntést.

A zsaluzia jellemzői

Sokan nem is hallottak még róla, többen pedig keverik a zsaluziát a reluxával vagy nincsenek tisztában a kettő közötti különbséggekkel. 

A zsaluzia modern hatású, dönthető lamellákból felépülő kültéri árnyékoló, a reluxa tulajdonságaival ellátva. A napközbeni a fényáteresztés olyan mértékben befolyásolható, amilyen szögbe a lamellákat állítjuk. A zsaluzia lamellái fából, alumíniumból, fémből vagy műanyagból készülhetnek, és áruk ettől függően eltérhet egymástól.

Előnyök

 1. Fényáteresztés szabályozása: A dönthető lamellák lehetővé teszik a fényáteresztés mértékének szabályozását, így a szoba világosságát a kívánt mértékre állíthatjuk.

 2. Kis helyigényűA zsaluzia kevesebb helyet foglal, így sok helyre be lehet építeni, ahol a redőny nem fér el.

 3. Modern, esztétikus dizájn: Kétségtelen, hogy a zsaluzia az egyik legmodernebb és legesztétikusabb kültéri árnyékoló, így nagyszerűen passzol egy modern ingatlanhoz.

Hátrányok

 • Jégre, feszegetésre, fizikai behatásokra érzékeny, sérül
 • Erős szél vagy vihar esetén fel kell húzni, mert a vihar komoly kárt tehet a zsaluziába
 • Nem hatékony hőszigetelő a redőnyhöz képest
 • Nehéz tisztítani

A redőny jellemzői

A redőny az egyik legnépszerűbb árnyékoló hazánkban. A redőnyhasználat hosszú múltra tekint vissza, az 1800-as évek végén jelent meg hazánkban és a lakosság kb 70% használja a mai napig.

A redőnyök előnye, hogy egyetlen árnyékolóval sem sötétíthető a helyiség úgy, mint a redőnnyel teljesen lehúzott állapotban, amivel akár 100%-os sötétítést is biztosíthatunk. A teljes sötétítés mellett a redőnyünk akár az ingatlan védelmét is képes ellátni. 

Az alumínium redőny igaz drágább műanyag társától azonban strapabíróságának köszönhetően képes a legfelkészültebb betörők elriasztására is. Amennyiben okos otthonunk van, és lakásunkat okos redőnnyel szereljük fel, a redőny képes riasztani is veszély esetén.

Előnyök

 • Teljes sötétítés: Nincs még egy árnyékoló a redőnyön kívül, amivel 100%-osan kizárhatnánk a külső fényeket. Több műszakban dolgozóknak ez a legideálisabb árnyékoló.

   

 • Hangszigetelés: Sokan nem tudják, de a redőnnyel a külső zajok mértéke jelentősen csökkenhető.

   

 • Hőszigetelés: Ha Önnek sem mindegy, hogy mennyi rezsit fizet érdemes tudni, hogy redőnnyel a rezsiárak is csökkenthetők.

   

 • Biztonság: A drágább, de strapabíróbb és prémium alapanyagokból készülő alumínium redőnyt nem egyszerű feltörni és az ilyen ingatlanokba betörők kemény fába vágják fejszéjüket.
 • Színválaszték: Az alumínium redőny olyan színben is kérhető, amely passszol ingatlanához.

   

 • Hosszú élettartam: A legtöbb redőny élettartama min. 10 év, az alumínium redőnyök akár több generáción keresztül is problémamentesen kitarthatnak.

Hátrányok

 • Nem jó fényszűrő: A fényáteresztés mértéke nem befolyásolható úgy, mint a többi árnyékoló esetén, és nem teremthetünk vele olyan beltéri hangulatot, mint a reluxával vagy zsaluziával.
 • Viszonylag nagy helyigény: A külső tokos redőnyök nem szerelhetők fel olyan nyílászárók elé, ahol nincs elegendő hely a redőnytok beépítésére. Ez ritka eset, azonban érdemes tudni, hogy ablakunkra szerelhető-e redőny vagy más megoldást kell választanunk. Ahhoz, hogy tudja, hogy van-e elegendő hely redőny beszerelésére kérje ingyenes helyszíni felmérésünk!

Zsaluzia és redőny árak

Árakat illetően nehéz előnyben részesíteni egyik árnyékolót a másiktól, mivel az árat számos tényező befolyásolja. Az alapanyag használat, méretek, motorizálás, automatizálás és típus mind befolyásolják a cégektől kapott végeleges árajánlatot. Érdemes több vállalkozástól is kérnünk árajánlatátot és csak azok összevetése és tényleges igényeink mérlegelése után döntenünk.

Az alábbiakban megnézzük, hogy zsaluziát vagy redőnyt érdemes-e választanunk, ha szűkös a keretünk!

Zsaluzia ár

Redőny árak

redőnyök átlagos költsége
redőnyök átlagos költsége

Az olcsóbb megoldások kedvelőeinek redőnyből a műanyag redőnyt, zsaluziából a c vagy s lamellás típust ajánljuk, akik pedig a prémium kategóriát keresik, azoknak az alumínium redőnyt, vagy a z lamellás zsaluziát ajánljuk.

A fentebb említett árak, mind tájékoztató jellegűek és számos tényező befolyásolhatja azokat, mint az alapanyag beszerzés költsége és anyaghasználat, viszonteladói árrés.

Kérjen tőlünk árajánlatot és vesse össze a többi helyi vállalkozáséval. Észre fogja venni a 20-30%-os eltérést, amit a nálunk vásárlóknak biztosítunk.

Zsaluzia vagy redőny? Mellyikel hatékonyabb a hőszigetelés?

Egy árnyékoló hőszigetelő hatása sem utolsó szempont a vásárlás előtt állók számára. Sokan nem tudják, de egy lehúzott redőny képes megtartani a szoba hőmérésékletét az ablak és az árnyékoló közötti légrétegnek köszönhetően. Az egyik brit árnyékolástechnikai oldal kutatása szerint a teljesen lehúzott redőny akár 50%-kal is növelheti a szoba hőmegtartó képességét.

Ezzel a tulajdonsággal ugyanannyi az energiafelhasználással növelhető a beltéri hőmérséklet, mint korábban, vagy csökkenhetők az energiaárak, mivel kevesebb energiára lesz szükségesünk ugyanazon hőmérséklet eléréséhez.

Oszlopdiagram az árnyékolók hőmegtartási képességéről

Forrás: https://www.thewindowshuttercompany.co.uk/our-shutters/shutter-solutions/reducing-heat-loss/

Okos otthon okos redőnnyel

Az okos redőnyök olyan külső árnyékolók, amelyek motorizált szerkezete és érzékelői révén képesek automatikusan működni. 

Az okos redőnyök a beállításoknak megfelelően együttműködnek a ház többi okos rendszerével, amelynek köszönhetően például éjszaka, vihar, vagy hideg időjárás esetén maguktól leereszkednek, reggel pedig az automatizmusnak köszönhetően fokozatosan engedik be a napfényt, így támogatva a természetes bioritmusunk beálltát.

Zsaluziával vagy redőnnyel hatékonyabb az árnyékolás?

A zsaluziával képesek vagyunk hatékonyabban és sokoldalúbban árnyékolni vagy fényszűrni, mint redőnnyel és modern köntöst adni az ingatlannak.

A redőnnnyel ezzel szemben (főleg ha alumínium redőnyt választunk) strapabíró, hosszabb élettartammal rendelkező áryékolót kapunk, mely képes ellátni az ingatlant védelemmel és az enerigaárak megspórolásában is hatékony megoldást biztosít.

Összefoglalva, ha egyszerű, modern és rugalmas megoldásra van szüksége az árnyékoláshoz, akkor a zsaluzia lehet a jobb választás. Ha viszont tartós, hosszú távú megoldást keres, amely jobb szigetelést és teljes sötétséget biztosít, akkor a redőny lehet a jobb választás. 

Mindkét árnyékolónak megvannak az előnyei és hátrányai, a döntés tehát, a zsaluzia vagy redőny vásárlásakor a lakástulajdonos egyedi igényeitől és preferenciáitól függ.

Nem jutott dűlőre?

Ha még mindig nem tudja, melyik árnyékolót érdemes választania forduljon árnyékolástechnikai szakértőinkhez és kérje ingyenes tanácsadásunk a nap 24 órájában!

GYIK

A zsaluzia valahova a műanyag és az alumínium redőny közé tehető árfekvésben.

 

A redőnyök közül a legolcsóbb árkategória a külső tokos műanyag redőny, ezt követi a vakolható tokos műanyag. A vakolható zsaluziák nm ára kb. 27 és 39.000 Ft között mozog, míg az alumínium redőny nm-e 30 és 50.000 Ft közé tehető.

 

Fontos megjegyeznünk, hogy a vakolható tokos árnyékolók minden esetben drágábbak, mint a külső tokos társaik, mivel azok hatékonyabban hőszigetelnek.

A zsaluziákat két módon lehet felszerelni csakúgy, ahogyan a redőnyt, külső- és vakolható tokos változatban.

 

A külső tokos zsaluziák felszerelése hasonlít a redőnyökéhez, mivel az árnyékoló tokhoz van rögzítve speciális csavarokkal és kapcsokkal. Az előnye, hogy utólag is kérhető, és nem szükséges az ablaknyílás módosítása a beszerelés során, azonban az árnyékoló összes eleme látható marad.

 

A vakolható tokos zsaluziák beépítése körülményesebb, mert az árnyékoló helyét már az építkezéskor ki kell alakítani. A vakolás miatt nagyobb odafigyelést igényel, de esztétikusabb megjelenést, nagyobb biztonságot és jobb szigetelést eredményez.

 

Összességében nem kisebb a helyigénye, mint a redőnynek és ha tudni akarjuk, hogy ablakunkra szereltethetünk-e külső tokos zsaluziát utólag, érdemes beszerelést megelőző helyszíni felmérést kérni a kivitelezőtől. 

Itt kereshet minket

Elérhetőségeink

3534 Miskolc, Bálint u. 2

Nyitvatartás: 5:00 – 22:00

Telefon:

+36 20 475 2096

+36 20 545 5074

Email: tamasiarnyekolasbt@gmail.com

Kövessen minket itt
Árnyékolót szeretne?

Írja meg nekünk igényeit!

A kapcsolatfelvételt követően pár órán belül válaszolunk megkeresésére!

×

Tartalom