Okos redőny – Minden tudnivaló és a 2023-as aktuális árak

okos-redony

Manapság szinte mindenki rendelkezik telefonnal és ennek következtében állandó internetkapcsolattal. Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy különböző eszközöket irányítsunk anélkül, hogy külön távirányítókra vagy kapcsolókra lenne szükségünk! Miért hagynánk ki pont az árnyékolókat, amiket – akárcsak a világítást vagy a légkondit – könnyedén kezelhetünk a telefonunk segítségével? Az okos redőny olyan kényelmet biztosít, ami egy 21. századi modern otthonból egyre nélkülözhetetlenebb.

Mi a különbség a motoros és az okos redőny között?

Az okos redőnyt és motoros redőnyt gyakran keverik az árnyékolásban kevésbé jártasak. A félreértések elkerülés végett tisztáznunk kell, hogy a kettő két különböző fogalom, amelyek a redőnyök automatizálására és könnyebb használatára szolgálnak. Az alábbiakban ismertejük az alapvető különbségeket, e két népszerű árnyékoló eszköz között:

Motoros redőny

A motoros redőny olyan hagyományos redőny, amelyet egy elektromos motor hajt meg. Ennek a motorral felszerelt redőnynek a célja az, hogy mechanikusan fel- és lehúzza a redőnypalástot. A motoros redőnyök általában távirányítóval vagy egy gombnyomással irányíthatók, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ne manuálisan, kézzel irányítsák a redőnyt. Ezek a motorok általában kevésbé összetettek, mint az okos redőnyök, és nem rendelkeznek a kibővített lehetőségekkel, mint például az időzített programozás vagy a távoli vezérlés az okostelefonról.

Okos redőny

Az „okos redőny” olyan redőnyrendszer, amelyet az intelligens otthon rendszerhez lehet csatlakoztatni. Rendelkezhet beépített szenzorokkal, például fényérzékelőkkel, amelyeknek köszönhetően automatikusan reagálhatnak a külső környezeti változásokra. Például ha erős napfény éri az ablakot, az redőny automatikusan leengedheti a redőny lamellákat.

Az okos redőnyök távolról is vezérelhetők okostelefonról vagy egy másik okos eszközről, és gyakran lehetőség van időzített programok beállítására. Például előre beállíthatja, hogy a redőnyök reggel automatikusan felhúzódjanak, vagy leengedjenek.

A legtöbben azért választanak okos redőnyt, mert azok egyszerűen integrálhatók egy okos otthoni rendszerbe, így könnyen kezelhetők az összes többi okos eszközzel együtt.
Összefoglalva, a motoros redőny egyszerűen egy elektromos motorral felszerelt redőny, melyet távirányítóval lehet vezérelni kézi vezérlés helyett. Az okos redőny viszont egy intelligens rendszer része, amely lehetővé teszi az automatizált vezérlést, a távoli vezérlést és a szenzorok alapján történő működést a redőnyöknek, általában egy okos otthoni rendszer részeként.

Az okos redőnyök előnyei

A klímaberendezésekkel szemben

A klímaberendezések nagy népszerűségnek örvendenek az emúlt időszakban. Minden májusban 300%-kal megugrik a klímacégek megrendelése, ami az olyan nyarakon, amikor egyik napról a másikra lesz 40 Celsius fokot is megüti a hőmérséklet az árnyékban teljesen érthető. Azt viszont látnunk kell, hogy a nagy népszerűséggel ellentétben egyre többen bíznak egy árnyékolás automatizálásában, mint egy klímaberendezésben, mivel azok drágábbak és töbször is kell őket karbantartani. A legrosszabb esetben az árnyékoló egyszerűen nem enged le vagy nem tekeri fel magát, de ennél súlyosabb problémák nem merülnek fel. Míg egy elektronikusan sokkal komplexebb klímaberendezés esetében jóval több problémával kell számolnunk.

A hagyományos redőnyökkel szemben

Az okos redőnyök beépítése sok háztartásban az első fontos lépést jelentik az okos otthonok felé vezető úton. Külföldön már alapvetőnek számít az árnyékolók „okosítása”. Igaz ott nem annyira népszerű a redőny, mint inkább a reluxák vagy rolók használata, azonban a redőnyök okosítása sem igényel sokkal több erőfeszítést. Ezek a redőnyök bár nyilvánvalóan nem árnyékolnak jobban, mint a kézzel vezérelhető, hagyományos verziók, de az érzékelőiknek köszönhetően alkalmazkodhatnak az időjáráshoz és a fényviszonyokhoz. Ez sok esetben magasabb kényelmet és jelentős megtakarítást eredményezhet.

Például erős szél vagy vihar esetén a redőnyök automatikusan leengednek, még akkor is, ha nem vagyunk otthon, így megvédve az ablakokat a károktól. Ha erős napfény éri az ablakot a legmelegebb órákban, az érzékelőkkel ellátott okos érzékelők leengedik a redőnyt, így kellemesebb hőmérsékletű lesz a lakás, és kevesebb időn keresztül kell használni a klímaberendezést, amivel még pénzt is spórolhatunk.

Egyre többször halljuk, hogy a legjobb ha magunktól ébredünk reggelente, mintsem ébresztőre. Az okos redőnyöknek megvan az a sajátos funkciója, hogy napfényre felhúzódnak, így sokkal természetesebb lehet az ébredés és ez egészségünkre is hosszútávon hatással lehet.

Az okos redőnyök előnyei összességében

  • Könnyedén integrálható más okos eszközökhöz
  • Kiegészíti a fűtést, hosszú távú befektetés
  • Biztonságot nyújt otthonunknak, az alumínium redőny strapabíróságának hála
  • Egy gombnyomással távolról is egyszerűen vezérelhető, mobiltelefonról is
  • Rugalmasan alkalmazkodik az időjáráshoz, a fényviszonyokhoz és a hőmérséklethez.
  • Az egyéni beállításoknak köszönhetően tökéletesen illeszthető az életstílusunkhoz és teljes mértékben személyre szabható.
  • Széles színválasztékban kérhető.

Okos redőny árak

Általánosságban elmondható, hogy az okos redőny ára magasabb lehet, mint a hagyományos motorizált vagy kézzel kezelhető redőnyök esetében, mivel az okos funkciók és a távoli vezérlés extra költségeket jelentenek. Az árak folyamatosan változnak, de összességében elmondható, hogy az 50.000 Ft-os felár a redőny “okosításért” jó árnak számít a piacon.

Ahhoz, hogy pontos árajánlatot kapjon javasolt helyi szakemberekkel vagy redőnygyártókkal konzultálni. A helyi árak és lehetőségek alapján tudnak részletes információt nyújtani, és segíthetnek kiválasztani a legmegfelelőbb ajánlatot az Ön igényeinek és költségvetésének megfelelően.

Mire figyeljünk mielőtt okos redőny mellett döntünk?

Beszerzés előtt kiemelten fontos alaposan tájékozódni a szerkezet telepítési lehetőségeiről és az ehhez kapcsolódó szenzorok elhelyezési opcióiról. Mivel nem pusztán egy átlagos árnyékolóról beszélünk, érdemes beütemezni egy nagyobb villanyszerelési munkát is a beszereléshez. Ennek oka, hogy a motorizált rendszerhez szükség lesz áramforrásra, és az érzékelőknek is elektromos energia szükséges. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy számos külső megoldással, például takarócsövek segítségével is be lehet köttetni ezeket anélkül, hogy át kellene bontani a falakat.

Kérdése van? Írjon nekünk!