Fa redőny javítás és gyártás. A legstrapabíróbb redőny!

Az 1800-as évek közepe körül a németországi Esslingenben egy asztalos mester megalkotta az első redőnyszerkezetet amely lazán egymáshoz kapcsolódó falécekből állt, egy sínben fel-le húzható-ereszthető volt és egy fatengelyre tekeredett fel. Több, mint 200 évet előreugorva az időben a fa redőnyöket még a mai napig gyártják. Manapság azért a fa redőny javítás ás gyártás azért népszerű, mert egy nagyon megbízható és strapabíró szerkezetről beszélünk. Tudjuk, hogy ami megállta a helyét 200 évig az nem lehet rossz, de érdemes-e még fa redőnyt használni otthonunkban, mikor a modern alternatívák a redőny piac 90%-át uralják?

fa-redony-gyartas-javitas

Manapság a fa redőnyök használata kevésbé elterjedt, mint egyes más típusú redőnyök, például a műanyag vagy az alumínium változatok. Ennek oka részben az, hogy a fa redőnyök általában több karbantartást igényelnek a modern alternatívákhoz képest.

Az emberek gyakran a fa redőnyök hagyományos és esztétikus megjelenését értékelik, és ezért választják őket olyan épületek esetében, ahol a hagyományos stílus és a fa anyaghoz való ragaszkodás fontos szerepet játszik, például régi építmények vagy lakóházak esetében.

Sajnálatos módon, különösen az idősebb példányok esetében, időnként meghibásodnak és elromlanak. Az évek során a mozgó alkatrészek használat közben elkopnak, a fából készült redőnylécek megrepednek és elkorhadnak, a redőnyök festése lekopik és lepereg. A redőny gurtni, amit a mozgatáshoz használnak, szintén elkopik vagy akár elszakadhat. Mindenféle kisebb vagy nagyobb hiba esetén indokolttá válik a régi fa redőny javítása, felújítása, cseréje és modernizálása.

Kivitelezhető-e a fa redőny javítása, felújítása?

A régi fa redőny javítása és felújítása számos módon megoldható. Amikor már anyagilag nem éri meg felújítani őket, vagy azok javítása valamilyen okból nem lehetséges, akkor a redőnyök teljes cseréje is megfontolandó lehet. A régi, elavult vagy meghibásodott fa redőny javítása vagy felújítása során majdnem minden alkatrész megjavítható vagy új alkatrészre cserélhető.

A régi fából készült redőnylécek tisztítás és csiszolás után a kívánt színre átfesthetők, vagy akár teljesen új, fából készült redőnylécekkel is helyettesíthetők. Az új redőnylécek csak kiváló minőségű, száraz, csomómentes fából készülnek. Miután elkészültek, fakonzerváló alapozóval kezelik, ami védelmet nyújt a rovarok, gombák és penész ellen. Ezután a megrendelő által választott színre festik vagy pácolják, így hosszú távon ellenállnak az időjárás és az UV-sugárzás hatásainak.

A régi fából készült redőnytengelyt igény vagy szükség szerint új, fémből készült, csapágyazott tengelyre cserélik. A régi fémszerkezetet, például a redőnylécek vezetősínjét, megtisztítják, majd a kívánt színre festik, vagy teljesen újra cserélik, ha szükséges.

Az elöregedett, kopott vagy meghibásodott redőny gurtnit is újra cserélik, hogy visszaállítsák a redőny működését.

A fa redőny javításának ára a legtöbb esetben eltérő, és sokszor nem is tüntetik fel a vállalkozások a weboldalaikon, ezért azt javasoljuk, hogy ha olvasónk javítást szeretne, akkor kérjen árajánlatot olyan cégektől, akik foglalkoznak fa redőny gyártással és javítással. Az alábbi kép jó kiindulópont lehet a jelenlegi 2023-as javítási árakról:

fa redőny javítás árak

Forrás: https://www.faredonyjavitas.eu/

Gyártással kapcsolatos árakat itt olvashat.

Ha nem lehet a fa redőnyt javítani, mi a megoldás?

Redőnypalást/fa redőny lamella csere műanyagra

Amikor régi fa redőny cseréjét vagy felújítását tervezzük, lehetőségünk van a fából készült redőny lamellák helyett műanyag redőnypalást beépítésére is, amennyiben szükség van rá. Ebben az esetben a régi fa lamellák helyére 55 mm vastagságú műanyag redőny lamellákat helyezünk. Ennek eredményeként egy könnyen kezelhető és halkabb redőnyt kapunk, mivel a műanyag redőnylécek jóval könnyebbek.

Ezt a lehetőséget elsősorban akkor érdemes fontolóra venni, ha a masszív fa redőnyök mozgatása problémát jelent, különösen az idősebbek vagy gyermekek számára. Emellett érdemes ezt az opciót megfontolni, ha a fa lamellák szükségessé válnak a cserére (például törtek vagy elkorhadtak), és olcsóbb alternatívát keresünk a helyzet kezelésére.

A teljes régi belső tokos redőnyszerkezet csere alumíniumra

Ha a fa redőny akad, nem lehet felhúzni elképzelhető, hogy a teljes régi belső tokos redőnyszerkezet cseréjére szükség lesz. A régi belső tokban elhasználódott és elrozsdásodott redőnyszerkezetet a palásttal együtt cseréljük egy korszerűbb nem rozsdásodó horganyzott acélszerkezetre és a redőnycsapok valódi golyóscsapágyakra lesznek cserélve. Végeredményben egy egyedi színezésű és hosszú élettartamú, könnyedén felhúzható, akadásmentes és hőszigetelt alumínium redőnyt kaphatunk, melyek akár 10-15 évig is megállják a helyüket.

Kérdése van? Írjon nekünk!